D-RUS
Marie Edberg Thunberg Sammankallande
Mejl
Övriga i utskottet: Gittan Andersson & Tea Lithén
Utbildningar 2025
– kommer….
Utbildningar som D-RUS arrangerar;
M1 – Allmän mentalkunskap – Utbildningsplan
M3 – Mera Mentalkunskap – Utbildningsplan
Testledare MH – Utbildningsplan
Testledare MT – Utbildningsplan
Figurant MH/MT – Utbildningsplan
Mentalbeskrivning hund (MH)
Ett bra sätt att kunna få en nära och trygg relation till sin hund, är att lära känna dess mentalitet. Genom att göra Svenska Brukshundklubbens mentalbeskrivning får du din hunds beteenden beskrivna och därmed även en bra bild av vem din fyrfota kamrat är.
Svenska Brukshundklubben (SBK) har länge utvecklat tester för att få kunskap om hundars mentalitet, vi är en föregångare inom området. MH har även rönt ett stort intresse utanför Sverige.
Ett MH beskriver och dokumenterar beteenden hos hundar som genom forskning visat sig vara starkt ärftliga. Resultaten från testerna både hjälper oss att förbättra avelsarbetet och forskningen att förstå hundars mentalitet.
Forskare har i flera omgångar gjort omfattande undersökningar på MH, något som har gett SBK unik sammanställning över alla beskrivna hundar. Sammanställningarna är även ett bra underlag för våra rasklubbar när avelsarbetet ska utvärderas.Att göra MH är även ett bra sätt för dig som hundägare att få en bra bild av vem din hund är och hur den reagerar i olika situationer.
Krav för deltagande
Det ställs vissa krav för att din hund ska få delta på en mentalbeskrivning:
– Minst 12 månader gammal
– Registrerad i SKK eller i av SKK erkänd utländsk
kennelorganisation
– ID-märkt
– Vaccinerad enligt gällande regler
– Vara fullt frisk och inte löpa
– Hunden får inte vara utsatt för doping eller andra otillbörliga förhållanden (se Svenska Kennelklubbens Nationellt dopningsreglemente för hund
Registrerad i SKK
Alla hundar som är registrerade hos Svenska Kennelklubben (SKK) har möjlighet att anmälas till MH.
Ej registrerad i SKK
Om du har en hund som inte är registrerad hos SKK men som ska provas i verksamheten för samhällsnyttiga hundar kan ni få göra MH om du först visar upp ett intyg från utbildare.
Krav för brukshundraser
Om du har en hund av brukshundras och vill tävla efter att hunden har fyllt 18 månader, genomföra tjänstehundsutbildning eller bedriva avel finns det ett krav på att din hund har genomgått ett MH. Anledningen till det är att Svenska Brukshundklubben har ett avelsprogram som ställer höga krav på bruksraserna.
Mentaltest (MT) – exteriörbeskrivning
Du som hundägare vill med stor sannolikhet ha en nära och trygg relation till din hund, ett bra sätt att få det är lära känna din hunds mentalitet.
Om korning
Historik
Svenska Brukshundklubbens mentaltest härstammar från Statens Hundskola i Sollefteå där mentaltestet utvecklades som kontrollfunktion för brukshundar. Brukshundklubbens första mentaltest blev verklighet 1972 och testerna bedrivs fortfarande.
Korning
Korning anordnas av SBK och är endast möjligt att genomföra för hundar av brukshundras eller om en organisation har ingått i ett samarbetsavtal med SBK. Svenska Schnauzer-Pinscherklubben (SSPK) har tecknat ett sådant avtal med SBK och kan därför arrangera korningar för sina raser.
Korning innehåller två delmoment – en exteriörbeskrivning och ett mentaltest.
Exteriörbeskrivning
I exteriörbeskrivningen görs en noggrann och detaljerad genomgång av hunden och dess förtjänster, eventuella brister och avvikelser från rasstandarden noteras.
Detta redovisas sedan i ett protokoll som är gemensamt för alla brukshundraser.
Även hundens mankhöjd mäts.
Exteriörbeskrivning för korning kan göras från 18 månader och har ingen övre åldersgräns.
Mentaltest
Mentaltesten innehåller delar, moment, som utvärderar hundens olika egenskaper bland annat samarbete, social självsäkerhet och rädslor.
Två domare bedömer hunden utifrån ett poängsystem och det finns en minipoäng som måste uppnås för att hunden ska få godkänt.
För att delta i mentaltest måste hunden vara minst 18 månader och högst 48 månader.
Titeln Korad
I titeln Korad ingår en del för test av hundens mentalitet och en del för bedömning av dess exteriör. Hundar som blir godkända i båda delarna erhåller den meriterande titeln korad.